Polacy kochają te owoce, ale rzadko zamieniają je w słodki trunek. Sekretem smaku są pestki
Nalewka brzoskwiniowa to smak lata zamknięty w butelce. Jest niezwykle aromatyczna, a jeden trik sprawia, że ma charakterystyczny posmak migdałów. Robi się ją bardzo łatwo.
WAŻNE: Nalewka brzoskwiniowa to napój na bazie alkoholu. Nie mogą po niego sięgać dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby, które z różnych powodów nie powinny pić alkoholu.
Jak zrobić nalewkę brzoskwiniową?
Do brzoskwiniówki najlepiej wybrać soczyste i dojrzałe owoce, ale jednocześnie takie, które mają ładną skórkę i nie są uszkodzone czy nadpsute. Nalewkę można zrobić na spirytusie, rozcieńczając go pół na pół z wodą, jeśli chcesz mieć trunek nieco delikatniejszy, wybierz wódkę i nie dolewaj już wody.
Sekretem tej nalewki jest dodatek rozgniecionych pestek, które mają charakterystyczny aromat. Nie należy jednak przesadzić z ich ilością: 1-2 pestki w zupełności wystarczą. Tak jak w przypadku większości nalewek, także nalewka brzoskwiniowa potrzebuje czasu. To minimum 3-4 miesiące, ale przy tej nalewce zaleca się nawet pół roku.
Przepis: Nalewka brzoskwiniowa
Prosta nalewka z brzoskwiń.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1,5 kg brzoskwiń
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wody
- 500 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie owocówBrzoskwinie pokrój na połówki i wypestkuj, ale zostaw dwie pestki.
- Robienie nalewkiZasyp owoce cukrem i daj im kilka godzin, aż puszczą sok. Po tym czasie zalej je spirytusem i wodą oraz dodaj rozgniecione pestki. Odstaw całość na ok. 2 miesiące. Po tym czasie zlej płyn i odstaw na kolejne 3-4 miesiące.
Inne wersje nalewki brzoskwiniowej
Z przepisem na brzoskwiniówkę można eksperymentować. Jeśli chcesz uzyskać mniej słodki trunek, zmniejsz ilość cukru. Wówczas możesz także dodać do nalewki 1-2 listki wiśni, które nadadzą jej szlachetnego posmaku.
Nalewkę z brzoskwiń można także zrobić z dodatkiem miodu. Zastąp cukier miodem, ale w tym przypadku pamiętaj, że nalewka będzie miała również silny posmak miodu. Jest prosty trik, aby sprawdzić, czy dany miód dobrze będzie smakował z brzoskwiniami. To po prostu: spróbowanie brzoskwini posmarowanej miodem, który planujesz dać do nalewki. Jeśli nie jesteś pewien testu, zrób prosty sos idealny do lodów: podgrzej na patelni kawałki brzoskwiń z wybranym miodem. Jeśli będzie ci smakowało to połączenie, śmiało rób brzoskwiniówkę z miodem.